átalakítás

Az új tető

Már a házikó megvételekor tudtuk, hogy van egy kis hibája a tetőnek, kicsit sikerült is alkudni miatta a vételárból. Láttuk a beázás nyomait a falon, láttuk a régi zsindelyen a javítás nyomait. Azt, hogy ennél egy kicsit nagyobb a baj, nem is sejtettük.

A beázás foltja a második itt töltött nyarunkon egyre nagyobb lett, de ami még nagyobb baj, hogy felfedeztük a lóhangyák vonulási útját, ami a tető felé vezetett… Hiába mindenféle barátságos, környezetkímélő, majd egyre durvább írtószer, a hangyák csak vonultak, csak vonultak. Aztán most, a karantén idején egyre többen lettek a házban is. Szóval döntésre jutottunk, nem húzhattuk tovább a tető felújítását. Ajánlás útján kiváló szakembereket találtunk, olyan igaziakat, akik használják is az eszüket, nem csak csinálják a dolgokat. Olyan igazi, csupaszív, elkötelezett embereket, akik értenek a munkájukhoz. Nem lehetünk nekik elég hálásak!

Már a felmérés során megállapították, hogy a tető első felén nem jól lett kialakítva a tetőszerkezet. Valóban, míg a tető hátsó felén gyakorlatilag két nap alatt kicserélték a zsindelyt, addig a ház első felével legalább két hétig küszködtek.

A beázást sejtettük, de hogy a hangyák micsoda munkát végeztek a tetőn, hát azon igen meglepődtünk. Befúrták magukat a szétázott OSB lapokba és szétrágták a szigetelést is. Úgy éreztük, mást se csinálunk, csak újabb és újabb anyagbeszerző körutakra indulunk, miközben egyre nagyobb a rumli a kertben. A többszáz fős hangyakolónia meg csak hordta a kis petéket, mi meg csak szórtuk, fújtuk az írtószereket, ahogyan, ahová csak tudtuk.

A szakik továbbgondolták a kutyaól tetőszerkezetét is (mondom, hogy használták az eszüket is, nem csak a kezüket) és kissé átszabták. Így lett a tető kissé hosszabb, mint maga a kutyaól szerkezete. Ez így nem csak véd az eső ellen, de szabben is mutat.

De a sok-sok kilátástalannak tűnő rohangálás, hangyaírtás és munkaóra után lett egy szép, bogármentes tetőnk. Már csak a ház falának vakolása van hátra, de arra egy újabb kör, újabb időszak, újabb pénzgyűjtés után kerül majd sor. Azt viszont már most tudjuk, kiket fogunk megbízni ezzel a feladattal.